Voorbeschouwing zaterdag 6 februari 2016

Komende zaterdag weer een vol volleybalprogramma in de Bokkediek. Er staan een aantal mooie wedstrijden op het affiche dus alle reden eens een kijkje te komen nemen. Nu hebben de meeste teams over het algemeen niet te klagen over publieke belangstelling want op zaterdag is de sporthal meestal goed gevuld. Van de twaalf
teams in competitie hoefden vorige week maar vijf in actie te komen. De meesten hebben dus wel weer zin om vandaag een balletje te slaan.

Jeugd

Om 12.30 uur beginnen de beide C teams weer met hun wedstrijden. Meisjes C1 speelt tegen Doles MC1 en het mix team mag het opnemen tegen Flash/Veendam MC2.
De beide teams van de thuisploeg ontlopen elkaar in punten haast niets(26 om 25). Het word een wedstrijd op zich wie van de twee dit seizoen als hoogste eindigt.
Meisjes B2 begint een half uurtje later tegen DES MB1. Deze tegenstander werd in Ten Boer met ruime cijfers verslagen. Twee weken geleden speelde de ploeg van coach Elise hier in Grijpskerk een wel heel spannende wedstrijd tegen het op de 2e plaats staande Stentor. Weliswaar werd er nipt met 1-2 verloren maar het talrijke publiek genoot vooral in de 1e set van een wel heel spannend wedstrijdverloop. Om en om gingen de punten om uiteindelijk uit te komen op een 30-32 setwinst voor de
ploeg uit Haren. Ik denk dat het zaterdag wel iets makkelijker zal gaan.
Over spannende wedstrijden gesproken, Meisjes B1 kreeg het publiek twee weken ook op de banken in hun wedstrijd tegen Doles MB1. Uiteindelijk trokken ze met 3-2 aan het langste eind.

Om 14.30 uur speelt de ploeg tegen het sterke Far Ut MB1 uit het vlak onder Sneek gelegen Hommerts-Jutrijp. In tegenstelling tot de andere teams van deze vereniging speelt het Meisjes B team hun thuiswedstrijden in het nabijgelegen IJlst. Daar leed Grijpskerk eerder dit seizoen een gevoelige nederlaag. Dat willen ze komende zaterdag
graag rechtzetten. Het zal moeilijk worden maar als ze dezelfde vechtlust als tegen Doles tonen kan het alle kanten op.
De beide A teams spelen zaterdag tegen Zuvoc MA1 en Doles MA1. Speelde Meisjes A2 vorige week in Zuidbroek tegen Zuvoc , zaterdag staat deze ploeg weer aan de andere kant van het net. De ploeg van coach Anniek wil revanche voor het nipte verlies (2-3) in Zuidbroek.

Meisjes A1 speelt zaterdag hun zesde !! thuiswedstrijd achter elkaar. De Nevobo heeft soms een rare planning. Maar goed, zaterdag dus wedstrijd nummer 6 en die moet gewonnen kunnen worden.

Senioren

Om 16.30 uur speelt Dames 1 tegen Krathos D1 uit Hoogezand. Achter het ongenaakbare Lycurgus doen de dames gewoon mee voor een PD plaats. De laatste twee wedstrijden werden echter beide met 3-1 verloren dus het is zaak om vanmiddag de punten in Grijpskerk te houden.

Op het middelste veld speelt Dames 2 tegen Smash & Block uit Hoogkerk. Eerder dit seizoen werd daar de maximale buit gehaald. In de 1e klasse neemt de ploeg van coach Emiel een bescheiden 6e plaats in. Des te opmerkelijker is het dan dat de ploeg zo succesvol is in het bekertoernooi. Ga maar na, alle tegenstanders tot nu toe spelen in hogere competities. In de 1e ronde werd de Meeuwen D1 wat in de 3e Divisie speelt met een 3-2 nederlaag terug naar Zuidhorn gestuurd. Een ronde later werd hetzelfde resultaat behaald tegen Impala d1 (Promotieklasse). Beide keren werd een 0-2 achterstand omgebogen in een 3-2 overwinning. Twee weken geleden werd de koploper in de 1e klasse E O.T.I.B. uit het vlakbij Sneek gelegen Nijland in de eigen Bokkediek met 3-0 over de knie gelegd. Naar mijn weten heeft nog nooit een damesteam van de thuisploeg de kwartfinale in het bekertoernooi behaald. Hierin mogen ze het nu opnemen tegen Sudosa/Desto D3 (koploper Promotieklasse) en een tegenstander die eerder in het bekertoernooi Dames 1 uitschakelde.
Van mij mag dit bekersprookje nog wel even voortduren. Als laatste team wat speelt om 16.30 uur neemt Heren 2 het op tegen DES H2. Twee weken geleden deden de heren zich tekort tegen het ongeslagen GAV Unitas H1 uit Usquert. Tot twee keer toe werd een ruime voorsprong uit handen gegeven (einduitslag 1-3) waardoor het kampioenschap nu bijna is beslist.
De gasten uit Usquert zagen het belang van deze wedstrijd ook in want ze hadden zelfs een hele bus met supporters meegenomen. Er moesten zelfs banken om het veld worden gezet om iedereen te herbergen. In deze fantastische ambiance maakten de nrs 1 en 2 er een spannende wedstrijd van. De thuisploeg verzuimde echter op de beslissende momenten door te drukken waardoor uiteindelijk Unitas nipt de overwinning pakte. Zaterdag zien we denk ik een hele andere wedstrijd. En om in de
race voor een PD plaats te blijven is een overwinning wel noodzakelijk.

Om 18.30 uur speelt Heren 1 tegen het sterke reserveteam van Olympia uit Groningen. De heenwedstrijd kende een spannend verloop maar werd uiteindelijk met een 3-1 nederlaag afgesloten. Twee weken geleden in de thuiswedstrijd tegen de Meeuwen H2 gebeurde iets wat ik op een volleybalveld nog nooit eerder heb meegemaakt. De scheidsrechter voelde zich door de gasten uit Zuidhorn dermate geïntimideerd, gekwetst en beledigd dat zij zich genoodzaakt zag deze wedstrijd te staken.
Nu kennen we allemaal wel het begrip ‘fair play’. In feite is het een gedragscode voor de manier waarop we met z’n allen aan sport doen. Fair play gaat over sportiviteit en respect in de sport. Sportiviteit draagt bij aan een leuke, plezierige en veilige sportbeoefening. Duidelijk werd wel dat die grens twee weken geleden duidelijk werd overtreden door de tegenstander uit Zuidhorn. Nu over naar de wedstrijd van zaterdag. Na het vertrek van Rob v.d. Wilt houden de heren een smalle selectie over.
Met hulp van spelers uit het tweede staat de ploeg echter op een keurige 3e plaats. Ze voelen echter de hete adem van de tegenstander van komende zaterdag Olympia, spanning volop dus.
Dames 3 speelt vandaag evenals Dames 1 tegen Krathos. Deze ploeg werd in Hoogezand nipt met 1-3 verslagen. Getuige de setuitslag (98-103) ging dat toen niet zonder slag of stoot.
Of het zaterdag weer zo’n spannende wedstrijd word, we zullen zien.
Dames 4 tenslotte treft zaterdag het op de 2e plaats staande Lycurgus D8. Een thuis of uitwedstrijd, het is een wereld van verschil voor de dames. Van de 30 behaalde punten werden er maar liefst 21 punten hier in de Bokkediek behaald. De onderliggende verschillen in hun klasse zijn achter de gedoodverfde kampioen Merna echter maar klein. Zo heeft de tegenstander van zaterdag maar één punt meer verzameld,
echter wel met een wedstrijd minder gespeeld.
Ik hoop op een mooie wedstrijd zaterdag.

Alle teams wens ik weer VEEL SUCCES !!

Jan