Bron: Volleybalkrant, 23 juli 2020

Twintig damesteams spelen in de 1e bekerronde

Bij de dames komen dit seizoen 20 ploegen in de 1e ronde van het nationale bekertoernooi uit.
Gezien het gereduceerde aantal deelnemers is er dit seizoen geen voorronde nodig. Ook bij de dames staan er door de regionale indeling veel derby’s op het programma.
Het gaat om teams uit de 1e, 2e en 3e Divisie. Alle wedstrijden worden op zaterdag 12 september gespeeld.

Gemini-Pegasus

Gemini uit Borculo is met een opmars bezig, want jaren geleden speelde de ploeg nog in de eerste klasse. Het eindigde afgelopen seizoen op een gedeelde eerste plaats in de derde divisie en promoveerde naar de tweede divisie B. Gemini haalde ook de halve finale van het bekertoernooi, maar die wedstrijd werd nooit gespeeld. Pegasus uit Nijmegen achteert komend seizoen voor het eerst in de geschiedenis in de eerste divisie. De ploeg werd tweede in de tweede divisie B, maar mocht wel promoveren. Een mijlpaal dus voor ‘het gevleugelde paard’ Pegasus, dat komend seizoen met de nieuwe trainer Arno Lippmann gaat ervaren hoe het is om een treetje hoger te actere

SV Dynamo 2-WVC Volley

De reserves van Dynamo uit Apeldoorn draaiden een stroperig seizoen in de tweede divisie B en eindigden in de onderste regionen. Door de versoepelde indeling mag de ploeg ook komend seizoen uitkomen in dezelfde divisie. Dynamo 2 ontvangt eerstedivisionist WVC uit Wierden. Deze ploeg is de laatste jaren zeer succesvol, want het werd drie keer in vier jaar kampioen. De ploeg gaat met een nieuwe trainer het nieuwe seizoen in. Gertjan ter Harmsel volgde Frank van den Noort op. WVC speelt dit seizoen in de eerste divisie A en is favoriet in dit bekerduel.

Tornado Geesteren-Halley

Tornado en Halley zijn geen onbekenden van elkaar, want beiden troffen elkaar afgelopen seizoen in de tweede divisie B. In Wehl won Halley met 3-1. Het vijftigjarige Tornado eindigde in de middenmoot, terwijl Halley het hele seizoen om de bovenste plaatsen streed. De ploeg eindigde zodanig hoog in 2B dat het mocht promoveren naar de eerste divisie A. Halley nam afscheid van trainer Björn Jansen en enkele speelsters. Daarvoor in de plaats heeft het team enkele nieuwe speelsters aangetrokken, zodat het met een gewijzigde ploeg de eerste divisie ingaat. Halley lijkt favoriet, maar Tornado wil graag revanche voor de nederlaag tijdens het afgelopen seizoen.

VC Wik Groot-Ammers-Armixtos

Wik en Armixtos treffen elkaar in de eerste ronde met een iets andere achtergrond. Wik Groot-Ammers werd laatste in de eerste divisie B, maar mocht dus in de divisie blijven. Tegenstander Armixtos werd eerste in de tweede divisie en was verheugd over het nieuws dat het na het abrupte einde het hogerop mocht zoeken. Bij Armixtos verandert veel, want maar liefst zes speelsters hebben de ploeg verlaten. Lang is er naar een nieuwe trainer gezocht en die is gevonden in de persoon van Sandor Rieuwers, die van de heren van Zaanstad afkomstig is. Wik werd in 2019 kampioen in de tweede divisie en hoopt met trainer Arie van Wolferen hoger te kunnen eindigen dan afgelopen seizoen.

HLB van Daal/DS-Next Volley Dordrecht

Next Volley Dordrecht speelde in 2017 nog in de derde divisie, maar komend seizoen komt de ploeg van trainer René van Bielen uit in de eerste divisie B. Het team werd derde in 2D, maar mocht tot haar grote vreugde toch de stap hogerop maken. HLB Van Daal/DS speelt komend seizoen in de tweede divisie D. De gasten uit Dordrecht lijken licht favoriet, maar de ploeg uit Den Dungen van trainer Luuk Jothmann wil heel graag verrassen.

VC Grijpskerk/Brilmode Zuidhorn- Wesseling Dok Dwingeloo

Een toch wel pikant bekerduel tussen twee ploegen die dezelfde trainer hebben. Abe Meininger traint zowel VC Grijpskerk/ Brilmode Zuidhorn en Wesseling Dok uit Dwingeloo. Bij Dok doet hij dat samen met Riëtte en Renate Fledderus. Het zijn twee teams die enorm in de lift zitten. Grijpskerk van coach Ludo Abbink promoveerde naar de tweede divisie A. Dok met als coach Rob van Noorden, speelde in 2018 nog in de promotieklasse en komt dit seizoen ook uit in de tweede divisie A. De komst van ex-International Riëtte Fledderus en Renate Fledderus, die in de Eredivisie voor Sudosa en Sneek speelde, heeft Dok geen windeieren gelegd. Riëtte speelde meer dan 400 duels in Oranje en neemt een schat aan ervaring mee. Een interessant bekerduel derhalve.

Kalinko-Keistad

Kalinko uit Den Haag speelt in de tweede divisie C en ontvangt Keistad, dat in de eerste divisie B uitkomt. Beide ploegen hebben een nieuwe trainer. Bij Kalinko staat André van Leeuwen voor de groep en bij Keistad zet trainer Jasper de Wijs, samen met assistent-trainer Martijn van Verseveld, de lijnen uit. De ploeg uit Amersfoort had eigenlijk niet meer op promotie gerekend, maar het vreugdevolle nieuws werd met gejuich begroet.

VC Kessel-ADC

ADC werd tweede in de derde divisie en keert na drie jaar terug in de tweede divisie. De ploeg speelt komend seizoen in de tweede divisie D. VC Kessel speelt in de derde divisie B. Trainer Nico Maessen gaat zijn negende seizoen in als trainer bij de dames van VC Kessel. In februari 2020 troffen beiden elkaar in de competitie en dat werd een 4-0 zege voor ADC. De ploeg uit Urmond lijkt in dit bekerduel dan ook licht favoriet, maar Kessel gaat voor een onvervalste stunt.

Volco-Olhaco

Volco uit Ommen speelt in de derde divisie A en ontvangt tweededivisionist Olhaco uit Hoogeveen. De nieuwe trainer Erik Volkers van Volco heeft al eerder bij de Ommer club gewerkt. Hij fungeerde enkele jaren als assistent van de huidige trainer van Olhaco, Marcel Veldscholten, toen Volco successen vierde in de Eredivisie. Olhaco eindigde afgelopen seizoen net boven de degradatiestreep in 2B en raakte twee talenten kwijt. Pippa Molenaar koos voor Zwolle en Romeé Veenstra speelt bij Sudosa.

Sovoco-VTC Woerden

Sovoco uit Soest heeft een hectisch seizoen achter de rug met enkele trainerswisselingen, waardoor de ploeg op een gegeven moment door vijf mensen werd getraind en gecoacht. De ploeg knokte zich naar een tweede positie in de derde divisie. De speelsters zagen om zich heen allemaal teams promoveren, maar Sovoco vooralsnog niet. Toen de ploeg alsnog groen licht kreeg om te promoveren was de vreugde groot. Komend seizoen is Floris Verhijde de nieuwe trainer en zijn team zal uitkomen in de tweede divisie C. Tegenstander VTC Woerden eindigde afgelopen seizoen als elfde in de tweede divisie en dat zou normaal gesproken degradatie betekend hebben. Door het onverwachte einde mag VTC Woerden komend seizoen ook in de tweede divisie C spelen. De ploeg staat onder leiding van trainer Joost Roede.