Heren 2 ‘Herbstmeister’ na zege op Lycurgus

Afgelopen zaterdag 12 december speelden de heren in de eigen Bokkediek de laatste wedstrijd van deze jaargang. Tegenstander was Lycurgus en bij een maximale winst zou de ploeg de eerste plaats overnemen van Unitas. Omdat deze ploeg dit jaar niet meer in actie hoeft te komen zou dit tevens de ‘herfsttitel’ opleveren. Genoeg reden dus om er gelijk van het begin af aan vol in de wedstrijd te vliegen.

De thuisploeg was niet helemaal compleet omdat Max en Jos ontbraken. Eerstgenoemde viert dit jaar kerst en oud/nieuw in zijn geboorteland Kenia. Jos is al een tijdje uit de ‘running’ maar wil in het nieuwe jaar de draad weer oppakken.

Aan het begin van de wedstrijd werd al snel duidelijk dat de tegenstander geen partij moest zijn voor de heren. Maar: je weet het nooit, volleybal kan een raar spelletje zijn. Met name zaken als concentratie en communicatie zijn belangrijk en juist daar wil het nog wel eens fout gaan. Daar was deze keer echter geen sprake van. Grijpskerk hield de kop er goed bij en bleef het eigen spel spelen. En met dit gegeven wekte het geen verwondering dat de thuisploeg redelijk eenvoudig met 4-0 de volle winst pakte. Al spoedig in de eerste set bleek dat Lycurgus veel kwaliteit, met name verdedigend te kort kwam om het Heren 2 moeilijk te maken. Met Reinder als spelverdeler, Jan op de diagonaalpositie, de 2 J’s op mid en Justin en Pim Paul op de buitenpositie werd Lycurgus direct zwaar onder druk gezet. Vooral op de service van Jacob Nauta moest Lycurgus vaak het antwoord schuldig blijven. De andere Jacob (Zwama) scoorde veelvuldig op de midpositie. Al gauw hadden de heren een ruime voorsprong opgebouwd. Omdat de pass goed werd verzorgd kon Reinder zijn gretige aanvallers van op maat gemaakte set-ups voorzien. De eerste twee sets werden dik met 25-14 en 25-12 gewonnen.

In de derde set ging de wedstrijd wat meer gelijk op. Het is niet helemaal duidelijk of de tegenstander zich wat herpakte of dat bij de thuisploeg het besef dat dit een eenvoudige 4-0 zou moeten worden toch wat concentratieverlies opleverde. We zullen het nooit weten natuurlijk, maar feit was dat de wedstrijd cijfermatig in ieder geval wat meer in evenwicht was. Tot 17-17 ging het gelijk op, maar toen vonden de heren het toch wel welletjes. Ze schakelden een tandje bij en liepen in één keer door naar een 25-17 setwinst. De laatste set was een kopie van de derde set. Ook hier wist Lycurgus lang in het spoor van de thuisploeg te blijven maar uiteindelijk moesten ze toch het hoofd buigen.

Weer een 4-0 overwinning in de ‘pocket’. Dat moest natuurlijk worden gevierd. Omdat de benjamin in het team Justin zijn achttiende verjaardag vierde kon dit mooi worden gecombineerd.