Handleiding coole coach

Speluitleg
Het coachen begint bij het begrijpen van de niveaus. Binnen de jeugdhoek hebben we alle regels van het Cool Moves Volley uitgelegd. Lees de spelregels voorafgaand aan de wedstrijden goed door.

Voorbereiding
Bij de start van de competitie ontvangt ieder team een gevulde shirtjestas evenals spelerskaarten van de NeVoBo (Nederlandse Volleybal Bond) en speciale teamopgaveformulieren die in de desbetreffende sporthal moeten worden ingeleverd bij de wedstrijdleiding. Check tijdens de laatste training voorafgaand aan de wedstrijddag wie de shirtjes heeft en zorg dat diegene de shirtjes, de kaarten en de teamopgaveformulieren meeneemt. In de shirtjestas zit eveneens een bal die kan worden gebruikt om voorafgaand aan de eerste wedstrijd in te spelen.

In de sporthal
Bij de wedstrijdleiding wordt het teamopgaveformulier ingeleverd. Op dit formulier staat de wedstrijddatum, het poulenummer en de gegevens van de spelers. Deze teamopgaveformulieren worden compleet ingevuld aangeleverd in de wedstrijdtas. Het kan voorkomen dat alleen de wedstrijddatum nog even moet worden ingevuld. De wedstrijdleiding controleert aan de hand van het formulier de spelerskaarten. Bij sommige verenigingen doen ze dit direct en kunnen de spelerskaarten vervolgens meteen mee worden genomen. In andere gevallen worden de wedstrijdkaarten na afloop van de wedstrijden weer opgehaald. Het teamopgaveformulier behoudt de wedstrijdleiding en wordt naar de NeVoBo opgestuurd.

Het kan voorkomen dat een speler voor het eerst wedstrijden speelt en nog niet een spelerskaart heeft. Deze spelerskaarten worden binnen VC Grijpskerk aangevraagd door de wedstrijdsecretaris. Mocht dit het geval zijn, meld dit dan bij de wedstrijdleiding. Op het wedstrijdformulier wordt bij het NeVoBo-nummer ‘kaart is aangevraagd’ ingevuld.

Wedstrijden
Op het wedstrijdschema, die eveneens in de tas zit, is aangegeven op welke velden de wedstrijden worden gespeeld. Het kan voorkomen dat dit tijdens de wedstrijddag afwijkt. In de meeste sporthallen hangt gedurende de wedstrijddag daarom nog een wedstrijdschema met de juiste vermelding van de velden. Het wordt veelal eveneens omgeroepen, zo’n vijf minuten voorafgaand aan de wedstrijd.

Wanneer een team met meer dan vier spelers naar de wedstrijden is gekomen, staan er eerst een aantal kinderen ‘wissel’. Deze wisselspelers draaien in de loop van de wedstrijd mee. Bij niveau 2 en 3 mag na ieder punt worden door gewisseld. Bij niveau 4, 5 en 6 kunnen de spelers indraaien na de opslag of na een serie van maximaal drie opslagen.

Gedurende wedstrijd is er een scheidsrechter die de wedstrijd leidt en dus er op let of het spel via de juiste spelregels wordt gespeeld.

Na de wedstrijd tekent de coach bij de scheidsrechter een wedstrijdformulier. Hierop staat de uitslag van de wedstrijd. Deze uitslag zal via de wedstrijdleiding weer bij de NeVoBo terecht komen. Controleer de uitslag dus altijd goed voordat het formulier wordt getekend.

Na afloop van de wedstrijden
Na afloop van de wedstrijden is het vanzelfsprekend belangrijk om de shirtjes, de bal en de wedstrijdkaarten weer mee te nemen. De eerstvolgende training wordt de tas normaliter weer overhandigd aan de trainer. Bij sommige teams heeft echter één speler (of de ouders) het gehele seizoen de wedstrijdtas in beheer. Dit is aan de trainster en de ouders van de betreffende spelers.